Trocha historie nikoho nezabije

18.11.2011 22:31

„Papírový“ časopis Kompost vyšel na 7. ZŠ  v Mostě poprvé v dubnu 2004.

Ve skutečnosti však tento titul vznikl už v říjnu 1999, kdy za mnou přišli moji tehdejší deváťáci s myšlenkou, rozloučit se nějak originálně se školou. Rozhodli se založit vlastní časopis. Po delším dohadování o názvu vznikl KOMPOST.  Proč Kompost? Protože kompost je hromada, na kterou se snáší vše, co  později vyživuje zahradu. A přesně tím měl být tento časopis. Hromadou rad, vzdělávacích článků, povídek, poezie, zajímavostí, zábavy i důležitých informací, které budou vyživovat všechny rostlinky (tj. děti od 1. do 9. třídy)  naší zahrady  (tj. naší školy). Pro název Kompost se nadchli i milovníci slovních hříček. Všimli si totiž, že slovo kompost se dá rozdělit na KOM a POST, což mohou být začátky slov KOMunikace a POŠta. A nemají snad tyto pojmy k vydávání novin hodně blízko?

Už po pouhém roce své existence zaujal Kompost darovací komisi Chemopetrolu, která podpořila jeho další vydávání částkou 15 000, - Kč. V září 2002 Kompost opustil papír a zavěsil se na elektronickou pavučinu. Stěhoval se tam s nadějí, že svou novou podobou nadchne své dřívější kamarády a nové získá. Opak byl pravdou! Svět internetu byl tehdy ještě pro spoustu lidí vzdálenou cizí planetou, klasická tiskovina jim byla  mnohem bližší. Proto se Kompost, tímto poznáním poučen, vrátil v roce 2004 zpět na papír a žil na něm téměř šest roků. Přesněji - ten šestý už spíše jen dožíval. Místo toho, aby se na jeho tvorbě podíleli – dle všech pravidel o tvorbě školních novin – žáci školy, nadšení prvních let vyšumělo do ztracena a časopis jsem od A do Z slepovala sama.

Nyní se po více než roční přestávce časopis opět vrací zpět – tentokrát ve dvojí podobě. Elektronická verze míní spolupracovat s papírovou a archivovat to nejlepší, co se v ní objeví.

Tištěný Kompost je po plastické operaci. Má nový kabátek, nového garanta (Mgr. Iveta Hilasová) i vlastního grafika (Mgr. Štěpán Mareček). Doufejme, že se v budoucnosti povede předat celý výrobní proces dětské redakční partičce.

Přeji tvůrcům papírového NEW KOMPOST nevysychající zdroj invence a trpělivosti.

 barge