Naše hmatové obrázky v muzeu

10.12.2004 14:26

Z návštěvní knihy: Děkujeme za krásnou výstavu, velmi nás zaujala hlavně  část ze 7. ZŠ – neobvyklá, zajímavá, obzvlášť „hmatové obrázky.“

FOTOGALERIE

Před několika lety odstartovalo Oblastní muzeum v Mostě výstavu pojmenovanou „Vánoční zastavení“. Každý rok, v prosinci, na ní mají vyvolat vánoční náladu historické Betlémy společně s dětskou výtvarnou tvorbou. V předchozích letech tady představovala svá dílka pouze mládež z uměleckých a středních škol.  Letos poprvé se připojila i základní škola. Naše škola!

Obklopeni silnou konkurencí  jsme samozřejmě nečekali hromový potlesk publika. Jen jsme chtěli předvést, co v hodinách výtvarné výchovy na vyšším stupni děláme. Hodnocení návštěvníků výstavy však bylo nad naše očekávání. Hodně se líbilo použití netradičních technik, jako v  případě „Praskání ledu“, „Prosekávání rybníka“, „Vůně vánočního čaje“ anebo  „Ohňostrojů“. „Hmatové obrázky“ skryté v krabicích s  rukávem a věnované především lidem se zrakovým handikapem, byly už při vernisáži obklopeni hroznem zvědavců. Staly se také hlavním tématem článku Deníku Mostecka z  9. 12. 2004 s názvem „V muzeu jsou hmatové obrázky“ a velká ilustrační fotografie článku  zachytila právě tato výtvarná dílka. „Proslavili“ jsme se však nejen díky těmto výtvorům. Naše „Novodobé Betlémy“ a „Novodobí svatí“ vzbudili odlišné reakce. Většina návštěvníků ocenila nový nápad a vtip, hrstka rozhořčených nám vyčetla posměch  svaté myšlence vánočních svátků. Každý umělec však ví, že negativní názor je lepší  než žádný názor. A protože kolem expozice naší školy neprošel nikdo lhostejně, můžeme být se svým startem v muzeu víc než spokojeni.

Věra Štičková